TřebíčDnes.cz
TřebíčDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Hasiči z náměšťské základny zachraňují nejen při leteckých nehodách, umí rozporcovat i auto

31.03.2022
Letištní hasiči jsou těmi prvními, kdo zachraňují lidské životy při letecké havárii. Stejně tak ale musí umět pomoci i při dopravní nehodě. Právě proto cvičili postupy a taktiky při vyprošťování osob z vozidel příslušníci hasičských jednotek v Budislavi.
Foto: acr.army.cz
Vojenští hasiči z různých jednotek napříč armádou absolvovali minulý týden kurz, který byl zaměřen na práci, taktiku a bezpečnost při zásahu s vyprošťovacím zařízením. Cvičili i postupy při zvedání a stabilizaci těžkých břemen a v neposlední řadě i poskytnutí neodkladné první pomoci vyprošťovaným osobám. Alfou a omegou tréninku byla výměna zkušeností a dovedností mezi jednotlivými vojenskými hasičskými jednotkami.

Zásahy nejen na letišti, ale i v rámci IZS

Letištní hasičské jednotky jsou nepřetržitě připraveny zasáhnout v případě letecké havárie nebo incidentu, a to nejenom na letišti, ale i v jeho blízkém okolí. "Vojáci musí být schopni adekvátně reagovat na vzniklou situaci, dojet k místu nehody v nastavených časových limitech, znát jednotlivé typy letadel i postupy při vyprošťování. Navíc musí umět zajistit třeba vystřelovací systémy sedaček nebo i munici, pokud je letadlo vyzbrojeno," vysvětlil jejich primární úkoly kapitán Tomáš Doležal, velitel náměšťské hasičské jednotky.

Vojenští hasiči ale mohou být nasazeni i v rámci Integrovaného záchranného systému (IZS) a zasahovat při jiných událostech. Proto je potřeba, aby byli pravidelně školeni i ve vyprošťování a záchraně osob z havarovaných vozidel.

Čas, rychlost a bezpečnost

Včasný zásah zajišťuje rychlý přenos informací. Například náměšťská jednotka je obdrží v případě havárie v civilním sektoru z KOPIS kraje Vysočina (Krajské operační a informační středisko) nebo od řídícího letového provozu, pokud se jedná o incident na letišti.

"Při zásahu nejprve musíme zajistit bezpečnost vlastních lidí. Největší hasičskou cisternu proto hned umístíme do tzv. nárazníkového postavení tak, aby do nás nevrazilo nějaké další přijíždějící vozidlo a rozmístíme kužely," popisuje nadrotmistr Martin Mejzlík, velitel směny.

Při požáru vozidla se nejprve hasí, následuje stabilizace vozu pomocí klínů a příprava vyprošťovacího zařízení. To je složené z různých hydraulických nástrojů, které hasiči používají buď pro stříhání nebo rozpínání kovových zdeformovaných částí havarovaného auta, aby se dostali ke zraněným pasažérům. Také je nutné odpojit autobaterii, bez toho není možné bezpečně přistoupit k vozidlu.

Hasič musí být i zdravotník

Všichni hasiči jsou také pravidelně školeni v oblasti poskytování neodkladné zdravotnické péče. Díky tomu umí před příjezdem záchranářů poskytnout zraněným tzv. předlékařskou první pomoc.

"Není nutné vyprostit člověka okamžitě, pokud bezprostředně nehrozí jeho uhoření, stačí jej stabilizovat nebo třeba nasadit krční límec. Snažíme se vyvarovat sekundárnímu zranění, které bychom při špatné manipulaci mohli zraněnému způsobit," objasnil nadrotmistr Mejzlík.

Hasičům z náměšťské základny pomáhá i termokamera, kterou disponují. Ta jim v noci i ve dne umožňuje na základě tepelné stopy dohledat osoby, které se vzdálily z místa nehody, např. kvůli vlivu šoku.


Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Primárním cílem je využití potenciálu Kraje Vysočina a přilákání filmových štábů do regionu, s čímž ...

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl výkon 513 MW, poprvé v historii

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku - špičkově až 513 MWe. Právě třetí výrobní blok ze čtyř duk ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

Kybernetickou bezpečnost kraje a jeho příspěvkových organizací má na starost nové oddělení

Kraj Vysočina - Od března 2024 přibylo mezi oddělení Krajského úřadu Kraje Vysočina jedno nové. Má na starost rozsáhlou a specializovanou agendu kyber ...





Čtvrtek 25.4.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes