TřebíčDnes.cz
TřebíčDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Ministerstvo obrany: V létě se u Náměště nad Oslavou rozběhne nové simulační centrum h-1

18.04.2023
Až 3 000 hodin ročně bude v provozu nové Simulační centrum H-1 při 22. základně vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou. V halách budou pilotům k dispozici trenažéry nových vrtulníků AH-1Z a UH-1Y, v budově jsou také učebny pro počítačový výcvik. Díky moderním trenažérům budou moci piloti procvičovat i neobvyklé a riskantní situace, které se kvůli bezpečnosti se skutečnými stroji provádět nemohou.
Foto: mocr.army.cz
"V současné době se v nově vybudované simulační hale LOM PRAHA vše připravuje tak, aby zde bylo do konce května letošního roku instalováno samotné simulační zařízení pro výcvik pilotů a během května a června proběhl testovací provoz s následnou certifikací," informuje Jiří Protiva, ředitel státního podniku LOM PRAHA a dodává, že s ostrým provozem a zahájením výcvikových aktivit se počítá začátkem července.

Simulační centrum H-1 v Náměšti nad Oslavou disponuje kapacitou pro třicet osob. Vedle dvou hal pro FTD (Flight Training Device) vrtulníků AH-1Z a UH-1Y jsou zde učebny pro počítačový výcvik CBT (Computer Based Training) a pracoviště pro plánování operací a vyhodnocování letové činnosti.

Pro ředitele Závodu H-1 LOM PRAHA Milana Obra je tento projekt důležitý nejen z hlediska simulovaného leteckého výcviku, ale také pro dynamický rozvoj společnosti samotné. Dle jeho slov je centrum již připravené také na dodávku a instalaci druhého trenažéru FTD UH-1Y Venom.

Pro LOM PRAHA s. p. a jeho organizační složku Závod H-1 to konkrétně znamená zajištění 2 000 hodin provozu simulačního centra a letového výcvikového zařízení AH-1Z a systému počítačového výcviku (CBT - Computer Based Training) v provozní době a další 1 000 hodin v prodloužené provozní době. Celkem se tedy garantuje roční doba provozuschopnosti FTD a CBT v rozsahu 3 000 hodin.

Státní podnik LOM PRAHA je zapojen i do projektu servisní podpory


"Zapojení LOM PRAHA do programu H-1 nespočívá pouze v podpoře simulovaného výcviku, ale počítá i se zapojením do servisní podpory životního cyklu vrtulníků Venom i Viper, které budou v užívání Armády České republiky. Už v současné době proto vedení podniku připravuje logistickou podporu pro tento projekt. LOM PRAHA proto zabezpečuje přebírání, proclívání a katalogizaci dílů a materiálu, které souvisí s dodávkou vrtulníků H-1," dodává závěrem ředitel Jiří Protiva.

Vojenští piloti díky simulátoru zlepší pilotní schopnosti a připraví se na reálné mise

"Pro piloty představuje Simulační centrum H-1 možnost využití moderního výcvikového zařízení, které jim umožní zlepšit své pilotní schopnosti a zkušenosti v bezpečném a kontrolovaném prostředí. To, že je situován přímo na naší základně, představuje nejenom komfort pro piloty a letecký personál, ale především efektivitu v rámci výcviku," konstatuje brigádní generál Rudolf Straka, velitel 22. vrtulníkové základny Sedlec-Vícenice u Náměště nad Oslavou.

Díky trenažéru AH-1Z Viper budou piloti moci procvičovat řadu letových situací, jako například nouzové situace, z nichž zvlášť ty krizové se při reálném výcviku z bezpečnostních důvodů nacvičovat nemohou. Dále navigaci v různých prostředích, taktické manévry a další. Simulátor také umožňuje napodobit různé povětrnostní podmínky a prostředí, což je velmi užitečné pro piloty při přípravě na reálné mise.

"Celkově lze říci, že pro piloty to znamená zásadní zlepšení výcviku, což přispěje k vyšší úrovni jejich připravenosti a bezpečnosti při plnění úkolů," dodává velitel základny generál Rudolf Straka.

Zdroj: Ministerstvo obrany
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého světa už třicet let. Právě tak dlouho je unikátní památka architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla na ...

Kybernetickou bezpečnost kraje a jeho příspěvkových organizací má na starost nové oddělení

Kraj Vysočina - Od března 2024 přibylo mezi oddělení Krajského úřadu Kraje Vysočina jedno nové. Má na starost rozsáhlou a specializovanou agendu kyber ...

Jihlavská nemocnice využívá nové anesteziologické přístroje

Jihlavská nemocnice provedla významnou modernizaci svých operačních sálů. Celkem šest operačních sálů bylo vybaveno novými anesteziologickými přístroj ...

Děti potřebují více pohybu, Česká unie sportu nabízí Ministerstvu školství partnerství

Ministerstvo školství plánuje zvýšit tělesnou aktivitu dětí a mládeže ve školách. Cílem je zlepšit kvalitu hodin tělesné výchovy, podpořit pohyb dětí ...

Písek ze Sahary zasáhl Česko. Meteorologové vyhlásili smogovou situaci

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu vyhlásil smogovou situaci pro Jihočeský kraj a Vysočinu, a později i pro Moravskoslezský kraj a Brno. ...





Sobota 20.4.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes