TřebíčDnes.cz
TřebíčDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Dukovany navazují partnerství s ruským elektrárenským městem Poljarnyje Zori

12.09.2018
Obce Dukovany a Poljarnyje Zori (Rusko) podepsaly 11. září 2018 memorandum o navázání partnerství. Obě obce spojuje to, že mají v sousedství jaderné elektrárny typu VVER-440, Kolsou JE a JE Dukovany.
Ilustrační snímek | Foto: esscom.cz
Za Dukovany se pod memorandum podepsal starosta Miroslav Křišťál a za Poljarnyje Zori primátor Maxim Puchov. Memorandum bylo podepsáno za přítomnosti tiskového mluvčí jaderné elektrárny Dukovany Jiřího Bezděka, předsedy Občanské bezpečnostní komise při JE Dukovany Aleše Johna a předsedy sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslava Jonáše.

Hlavním cílem uzavřeného partnerství je sdílení zkušeností v oblasti spolupráce s místními úřady na územích, kde jsou umístěny jaderné elektrárny, a spolupráce v oblasti průmyslu, kultury, vzdělání, cestovního ruchu a sportu. Obce tak chtějí posílit vzájemné vědecko-technické, humanitárně-kulturní a obchodně-ekonomické vztahy. V rámci partnerství budou probíhat oficiální návštěvy, pracovní setkání, společné akce a výstavy.

"Jsme rádi, že jsme mohli v Česku přivítat delegaci z města Poljarnyje Zori, ukázat jim naši obec a podepsat memorandum. Těšíme se na rozvoj naší spolupráce v rozličných oblastech. Navazujeme tím na pracovní cestu, kterou jsme podnikli před dvěma lety společně se zástupci Dukovan, do ruské Kolské jaderné elektrárny a přilehlého města Poljarnyje Zori. Viděli jsme, že naše obce řeší podobné problémy, a proto jsme se rozhodli navázat partnerství a těžit ze sdílení zkušeností," uvádí Křišťál.

"Podpis memoranda o partnerství s obcí Dukovany považujeme za velmi významnou událost. Naší představou je vzájemně sdílet zkušenosti s tím, jak jaderné elektrárny spolupracují s obcemi, které leží v jejich okolí, a jak se obyvatelstvo staví k jaderné energetice. Například v Rusku působí asociace regionů, kde jsou umístěny jaderné elektrárny, a v Česku existuje podobná organizace. Chtěli bychom, aby tyto dvě organizace spolupracovaly a dělily se o zkušenosti," říká Puchov.

Město Poljarnyje Zori má 14 tisíc obyvatel a leží za severním polárním kruhem. Vzniklo v roce 1968 jako sídlo dělníků pracujících na výstavbě Kolské jaderné elektrárny. Město se rozkládá v panenské severské přírodě na břehu průzračného jezera Imandra, které je největší vodní plochou na Kolském poloostrově a vyznačuje se hojností ryb. Deset kilometrů od města leží lyžařské středisko Salma, kde se konají soutěže v lyžování a kde proběhlo několik ročníků mistrovství Ruska v lyžování.

Život ve městě je s jadernou elektrárnou do velké míry spojen dodnes, protože s 2500 zaměstnanci představuje největšího zaměstnavatele v okolí. Dalšími významnými podniky je vodní elektrárna na řece Niva, společnost Atomenergoremont, Kolská elektromontážní společnost GEM, Energospecmontaž a teplárny.

V Kolské jaderné elektrárně jsou provozovány čtyři bloky typu VVER-440, které každoročně vyrobí přes 10 TWh elektřiny. Starší dvojice bloků byla spuštěna v letech 1973 až 1975 a mladší dva bloky v letech 1982 až 1984, takže jsou podobného stáří jako elektrárna Dukovany. Elektrárnu provozuje koncern Rosenergoatom, energetická divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

V jaderné elektrárně Dukovany pracují čtyři bloky typu VVER-440 spuštěné v letech 1985 až 1987 a dnes pokrývají přibližně 20 % spotřeby elektřiny v Česku.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého světa už třicet let. Právě tak dlouho je unikátní památka architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla na ...

Kybernetickou bezpečnost kraje a jeho příspěvkových organizací má na starost nové oddělení

Kraj Vysočina - Od března 2024 přibylo mezi oddělení Krajského úřadu Kraje Vysočina jedno nové. Má na starost rozsáhlou a specializovanou agendu kyber ...

Jihlavská nemocnice využívá nové anesteziologické přístroje

Jihlavská nemocnice provedla významnou modernizaci svých operačních sálů. Celkem šest operačních sálů bylo vybaveno novými anesteziologickými přístroj ...

Děti potřebují více pohybu, Česká unie sportu nabízí Ministerstvu školství partnerství

Ministerstvo školství plánuje zvýšit tělesnou aktivitu dětí a mládeže ve školách. Cílem je zlepšit kvalitu hodin tělesné výchovy, podpořit pohyb dětí ...

Písek ze Sahary zasáhl Česko. Meteorologové vyhlásili smogovou situaci

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu vyhlásil smogovou situaci pro Jihočeský kraj a Vysočinu, a později i pro Moravskoslezský kraj a Brno. ...





Sobota 20.4.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes