TřebíčDnes.cz
TřebíčDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Den Architektury pozve na více než 350 akcí ve 100 městech v České republice a na Slovensku

12.09.2019
Objevování lidové architektury v Bublavě, zkoumání vinných sklepů v Čejkovicích, procházka po architektuře devadesátek v Jablonci nad Nisou, kouzlo baťovského odkazu v Partizánském, vzpomínání na zaniklá pražská kina a hudební kluby, cyklovyjížďka s architekty v Brně nebo architektonická bojovka pro velké i malé v Českém Krumlově... Letošní Den architektury míří do bez mála stovky měst v České republice a na Slovensku a od 1. do 7. října představí široké veřejnosti nový pohled na architekturu, která nás obklopuje. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky jindy nepřístupných staveb i procházky po známých i neznámých místech s poutavým výkladem odborníků.
Foto: denarchitektury.cz
U příležitosti výročí 30 let od Sametové revoluce se celým letošním programem jako hlavní linie vine téma Svobodné architektury. Rozmanité procházky ukážou nejen pozitivní směřování porevoluční architektury, ale i opakování tehdy přežitých vzorů ze západní společnosti jako např. výstavbu satelitních předměstí. Součástí svobodného stavění, které ovlivnilo charakter města, byly bezesporu i stavby obchodních center, z nichž některá prozkoumáme a opomenuty nebudou ani stavby nových bankovních domů. Po revoluci vznikalo velké množství pomníků a památníků, i jim budou věnovány tematické procházky a několik se jich zaměří také na samotnou architekturu okolí pražské Národní třídy, dějiště událostí roku 1989. Druhá tematická linka oslavuje stoleté výročí od založení vlivné výmarské školy Bauhaus. V Praze bude zpřístupněn kupříkladu Skleněný palác na Praze 6 a jeho původní schodiště, atrium, ale i střecha s výhledem na Hrad, kde se původně nacházely sluneční lázně s barem.

Součástí Dne architektury bude opět i filmový festival Film a architektura, který proběhne nejen v Praze, ale i v desítce dalších měst. Věnovat se bude především hlavním tématům festivalu, přičemž na místo kurátora sekce Inspirace vybrali pořadatelé opět Adama Gebriana. Festival předehřeje jako "warm-up" premiéra filmu The Human Shelter v pražském kině Světozor, která se uskuteční již ve čtvrtek 19. září.

Podrobný program mezinárodního festivalu Den Architektury 2019 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku včetně otevřených budov v rámci Hurá dovnitř! najdete na www.denarchitektury.cz.

PRAHA
V hlavním městě je připraven opravdu pestrý program, který zahrnuje přes osm desítek akcí. Program s názvem Výstaviště v čase ukáže, jak se na Výstavišti setkávají historické stavby s architekturou po roce 1989, zajímavá bude procházka luxusní rezidenční čtvrtí Malá Šárka určené pro diplomatickou klientelu z poloviny 90. let s architektkou Evou Bortelovou. V rámci akce Hurá dovnitř! otevře své dveře s poutavým výkladem Podolská vodárna - novoklasicistní budova architekta Antonína Engela. Neobvyklou komentovanou prohlídku nabídne románská památka u ústí Karlova mostu Juditina věž s výhledem na pražské panorama. Za pozornost stojí také procházka Divadlo 3x jinak, která představí tři významné divadelní stavby postavené po roce 1989 na Praze 7.

Prahu čeká i několik netradičních akcí. S dopravním urbanistou Tomášem Cachem se vydáme na kole po nových zajímavostech a událostech v pražské dopravě, urbanismu a veřejném prostoru. Projížďka tramvají s architektem Petrem Kučerou nabídne poutavý výklad o historii pražské kolejové MHD od koňky k metru. Za zmínku stojí také procházky po zaniklých kinech či rockových klubech hlavního města.

STŘEDOČESKÝ KRAJ
V Kutné Hoře představí historik umění Aleš Pospíšil na přednášce nejvýznamnější kutnohorské stavby éry funkcionalismu, návštěvníci se mohou vydat i za zaniklými, stávajícími a budoucími parky podél Vrchlice s architektem Tomášem Kodetem. V Berouně se vydáme s architektem Martinem Veselým po současných i plánovaných dopravních stavbách a Benešov nabídne přednášku Architektura a urbanismus města po roce 1989 s historikem Michalem Horáčkem. Původní život městských osad si připomenou v Mělníku na procházce s architektem města Martinem Řehákem. Nymburk si připravil přednášku historika architektury Jakuba Potůčka o bydlení, které se stává těžko dostupným luxusem a prezentaci Jana Červinky o podobách bydlení v Nymburce. Nebude chybět ani projekce filmů a program pro děti. V Libčici nad Vltavou přiblíží architekti ateliéru Hoffman přestavbu Uhelného mlýna z počátku 20. století na kulturní centrum.

ÚSTECKÝ A LIBERECKÝ KRAJ
Ústí nad Labem si připomene s architekty Janem Harciníkem a Tomášem Petermannem jaké byly plány s městským centrem a jaké stopy v něm 90. léta skutečně zanechala. Nenápadnou, společensky neatraktivní, přesto jednu z nejdůležitějších ulic Děčína představí architekt Ondřej Beneš. Most nabídne komentovanou vycházku po městských parcích s architekty Vítem Holým a Helenou Kubínovou, za zmínku stojí i cyklovyjížďka městem s Kateřinou Trčkovou zakončená piknikem v parku. Louny představí Galerii Benedikta Rejta - historicky a architektonicky zásadní přestavbu bývalého pivovaru architekta Emila Přikryla z roku 1998 pohledem ředitelky galerie Alice Štefančíkové. Sídliště plné umění, kde najdeme reliéfy, mozaiky a plastiky ve veřejném prostoru se vydají prozkoumat s historikem umění Pavlem Koziolem a architektem Janem Hanzlíkem v Teplicích.

V Liberci během architektonické procházky představí historik architektury a památkář Jaroslav Zeman stavby, které navrhl architekt Pavel Švancer. Jablonec nad Nisou nabídne cykloprojížďku s městským architektem Davidem Pavlištou a Česká lípa zase komentované prohlídky se samotnými autory školy nebo sídliště Holého vrchu. V Lomnici nad Popelkou se otevřou veřejnosti jindy nepřístupné sakrální památky. Pestrý program nabídnou i další města Libereckého kraje. Vratislavice nad Nisou si připomenou se spolkem Zauhlovačka proslulou továrnu na výrobu koberců a dek Ignaze Ginzkeye.

KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ
V Hradci Králové nás první z tematických procházek zavede do Pražského předměstí a Kuklená s historikem umění Ladislavem Zikmundem Lenderem. Královéhradecký historik Lukáš Nozare zase na procházce odhalí politický, sociální i ekonomický kontext výstavby družstevních bytových domů ve městě. Po meziválečných stavbách tvůrce "moderního Jičína" Čeňka Musila se vydají návštěvníci s historičkou Evou Chodějovskou. S památkáři Jiřím Balským a Matějem Kubinou se v Jaroměři dozvíte o výstavbě obchodních domů, satelitní výstavbě, zajímavých příspěvcích architektury a aktuální podobě města. Nová Paka si připravila program po stopách industriální architektury.

PARDUBICKÝ KRAJ
Pardubice připravují procházku včetně diskuze s názvem Městská útulna: zážitek divočiny v útrobách civilizace, která se zamýšlí nad tím, jestli je možné přenést model horských útulen do městského prostředí. V Litomyšli si připomenou procházkou problematické stavební zásahy z 2. poloviny 20. století s historičkou architektury Annou Waisserovou a kurátorem Městské galerie Litomyšl Stanislavem Vosykou. Po uměleckých dílech se vydají zájemci v ulicích Vysokého Mýta se spolkem proMejto. V Žamberku se vydají po architektuře města napříč staletími pro všechny, kdo chtějí chodit po městě s otevřenýma očima s průvodkyní Vlaďkou Šulcovou.

JIHOČESKÝ KRAJ
Písek pozve na procházku s poutavým výkladem architektů Petra Leška a Martina Zborníka o možné budoucnosti města. Na Architektonické bojovce mohou děti a jejich rodiče prozkoumat architekturu města Český Krumlov s architektem Filipem Hermannem. V Bechyni program mj. představí Vilu Elektra od architekta Antonína Belady, historik umění Kryštof Hejný provede po městě a v neposlední řadě návštěvníci nahlédnou do tajů výroby keramiky na komentované prohlídce závodu (ve spolupráci s Laufen s.r.o.). V Táboře se vydají po stopách porevoluční architektury. Vimperk připravuje komentovanou procházku po sakrální architektuře a ve Volyni se půjde s historikem Zdeňkem Polanským a architektem Lukášem Velíškem po stopách židovských památek. Slavnostní znovuotevření renesančních prostor Staré radnice s bohatým programem si připravilo Veselí nad Lužnicí. Slavonice budou vysazovat nové stromy - čemuž bude předcházet vycházka a diskuze s architekty na téma Architektura a krajina.

PLZEŇ
Plzeň se ke Dni Architektury přidá intenzivním dvoudenním programem s názvem Plzeň po sametu, který se bude tematicky vázat k 30. výročí událostí roku 1989. Komentovanými prohlídkami jednotlivých budov i procházkou po sídlišti Vinice se pokusí spolek Pěstuj prostor představit architekturu exponovaného období závěru 80. a počátku 90. let 20. století.

VYSOČINA
V Jihlavě UNArchitekti ukáží dvě inspirující historické stavby v ulici Matky Boží - dům Matky Boží 28 patří svým prostorovým řešením k tomu nejzajímavějšímu, co jihlavské měšťanské domy nabízejí. V Humpolci se vydají po architektuře malého města ve stopách velkých architektů jako například Josef Gočár či František Kavalír. Ve Žďáru na Sázavou se mohou zájemci vydat na procházku po sochách, venkovních mozaikách a jiném normalizačním umění ve veřejném prostoru za doprovodu sochaře a autora projektu Vetřelci a volavky Pavla Karouse.

OLOMOUCKÝ KRAJ
V Olomouci se vydají po stavbách, které bodovaly na předních místech Ceny Rudolfa Eitelbergera s historičkami architektury Martinou Mertovou a Janou Kiesewetterovou. V rámci Dne Architektury proběhne i slavnostní vyhlášení šestého ročníku tohoto ocenění. Své dveře otevře ke komentované prohlídce například Šrotova vila. V Jeseníku se bude debatovat s odborníky na téma Způsoby oživení veřejného prostoru. Na opomíjenou architekturu druhé poloviny 20. století upozorní historička umění Michaela Kučerová v Prostějově a Přerov zase nabídne cykloprojížďku s architektem Janem Horkým po 30 letech svobodné architektury. V Šumperku se od architekta Zbyňka Mrkuse dozvíte, co se ve městě děje a bude dít a provede právě zrekonstruovanou radnicí. Zajímavý program nabídne i procházka s architektem Ondřejem Pchálkem Zábřehem takovým, jaký byl v předvečer sametové revoluce.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
V Ostravě se s architektem Jiřím Mikou vydáme po stopách ulice 28. října / Opavská, která v sobě nese tolik stop moderní i dávnější historie a zároveň tolik potenciálu do budoucna. V Dolních Vítkovicích se podíváme podrobně na přerod chátrajícího ocelového města v moderní společenské, kulturní a vzdělávací centrum. Spolek ZaOpavu představí v programu s názvem 30 let 30 staveb vždy za každý rok jednu stavbu, která byla ve městě postavena nebo opravena. Kdo promluvil do tváře města Opavy více? Bauer svým obchodním domem Breda nebo Reichner svým koupalištěm? To se dozvíte na procházce od historika umění Dalibora Halátka. Ve Frýdku-Místku můžete navštívit interaktivní výstavu v ulicích s hlavním architektem města, který provede po nejdivočejších fasádních úkazech. Bílovec nechá nahlédnout pod pokličku historického průmyslového areálu a hal firmy Massag s architekty Davidem Seidlerem a Tomášem Baborem.

ZLÍNSKÝ KRAJ
Ve Zlíně se vydáme po stavbách jedné z nevýraznějších osobností meziválečného Zlína Miroslava Lorence s Klárou Eliášovou a Lucií Šmardovou. Unikátním nově zrekonstruovaným památníkem Tomáše Bati provede architekt Petr Všetečka. Bystřice pod Hostýnem nechají nahlédnout do hotelu Podhoran postaveném v brutalistním stylu a v Sazovicích se uskuteční prohlídka kostela sv. Václava, který byl nominován na cenu české architektury 2017 s autorem architektem Markem Janem Štěpánem. Ve Francově Lhotě se návštěvníci dozví, že když se spojil osvícený předseda JZD a architekt, mohlo vzniknout dílo, které natrvalo ovlivnilo tvář vesnice. Vizovice u Zlína otevřou široké veřejnosti cenami ověnčenou stavbu doplněnou uměleckými díly Koma Modular. Valašské Meziříčí zase nabídne mj. zajímavou diskuzi s architekty na téma bydlení na sídlišti - Co jsou klady a zápory? A jak se sídlišti zacházet v 21. století?

JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Brno v programu nabídne například lektorskou prohlídku historie a nepřístupných míst Místodržitelského paláce, tradiční procházku s Martinem Malečkem netradiční trasou po Lesné nebo prohlídku nového kostela bl. Restituty s autorem, architektem Markem Janem Štěpánem. Dále se v Brně vydáme po stavbách architekta Josefa Arnolda a své dveře ke komentované prohlídce otevřou například administrativní centrum Trinity, "Bílý dům" nebo kampus Filozofické fakulty MU. V Čejkovicích se vypravíme do běžně nepřístupných vinných sklepů s architektkou Valerií Zámečníkovou a kulturním antropologem Jakubem Konečným. Veřejnosti se otevřou i jindy nepřístupné interiéry a exteriéry Archeoparku v Pavlově. Znojmo nabídne dvě projekce filmů v rámci projektu Film a architektura a chybět nebudou ani diskuze.

Autor: Ing. Anna Vašátková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Fiala jednal se starosty obcí a měst v okolí Dukovan o možných dopadech výstavby nových bloků

Předseda vlády Petr Fiala navštívil v pondělí 25. března 2024 jadernou elektrárnu Dukovany, kde s vedením společnosti ČEZ jednal o výstavbě nových jaderných bloků a přípravě stavby horkovodu z Dukovan do Brna. Zástupci Tepláren Brno a společnosti ...

Na trati mezi Novým Městem na Moravě a Tišnovem nahradí vlaky dočasně autobusová doprava

Na trati Nové Město na Moravě - Tišnov dochází k poškození jízdních ploch motorových vozů. České dráhy jsou v kontaktu se Správou železnic a společně ...

Kraj Vysočina spustil veřejnou zakázku na obchvat Brtnice

Kraj Vysočina spustil veřejnou zakázku na dodavatele obchvatu Brtnice na silnici II/405. Stejně jako východní část obchvatu Jihlavy je stavba klíčová ...

Rekonstrukce mostu přes Týnské údolí začne v polovině března

TŘEBÍČ - Od 15. března do konce října letošního roku bude probíhat oprava mostu v ulici M. Majerové, přes Týnské údolí. Součástí stavby bude kromě opr ...

V KD Jeřišno proběhne 1. ročník celorepublikové taneční soutěže pro děti z dětských domovů

V kulturním domě v obci Jeřišno se uskuteční první ročník taneční soutěže pro děti z dětských domovů. Novoveská pirueta se bude konat první jarní den ...





Čtvrtek 28.3.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes