TřebíčDnes.cz
TřebíčDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Hrozby pro macOS: Detekce adwaru Pirrit tvoří až 40 % všech zachycených případů

12.01.2024
Detekce adwaru Pirrit dosahovaly v loňském prosinci téměř 40 procent všech zachycených případů škodlivého kódu na platformě macOS v Česku a na Slovensku. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET. Adware Pirrit je již několikátým rokem v českém prostředí stabilní hrozbou a útočníci ho často šíří prostřednictvím různých nelegitimních verzí aplikací. Podle výhledu bezpečnostních expertů pro letošní rok se s ním čeští uživatelé budou setkávat i nadále.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Detekce adwaru Pirrit, hlavního kybernetického rizika na platformě macOS v?Česku a na Slovensku, se na konci roku vyšplhaly až k podílu 40 procent všech zachycených detekcí. S adwarem Pirrit se mohli uživatelé v Česku setkávat průběžně celý uplynulý rok a útočníci tak opět potvrdili, že se jedná o jejich oblíbený škodlivý kód.

"Adwaru se nejen v Česku daří dlouhodobě. Uživatelé mu zpravidla nevěnují takovou pozornost jako jiným škodlivým kódům a nepovažují ho za nebezpečný, což se jim ale může vymstít - adware může stahovat do zařízení daleko závažnější škodlivé kódy a získávat informace o tom, co děláme na internetu," říká Jiří Kropáč, vedoucí virové laboratoře společnosti ESET v Brně.

"V letošním roce je opět pravděpodobné, že adware bude v Česku nadále hlavní hrozbou. S rostoucím počtem uživatelů zařízení od Apple se nejen zvyšuje počet potenciálních obětí, ale také se může zvýšit cílenost a sofistikovanost útoků. Adware je často podceňovaný, i když může představovat vážné bezpečnostní riziko. Mnoho uživatelů považuje adware za méně nebezpečný než jiné formy malware, jako jsou viry nebo trojany. Tento názor může vést k nedostatečné ochraně a opatrnosti," dodává Kropáč.

Adware Pirrit se dlouhodobě šíří prostřednictvím falešných verzí různých více či méně populárních aplikací, které uživatelé nejčastěji stáhnou v obchodech třetích stran, na internetových úložištích nebo na různých fórech. Příkladem může být aplikace Adobe Flash Player, kterou útočníci stále nabízejí ke stažení, přestože její oficiální verze již neexistuje.

Útočníci mění i výsledky vyhledávání


Mezi dalšími hrozbami byly i v prosinci škodlivý kód Downloader.Adload či Proxy.Agent. Oba typy jsou podle bezpečnostních expertů dobrým příkladem, proč by uživatelé neměli rizika na platformě macOS podceňovat.

"Trojský kůň Downloader.Adload je typem škodlivého kódu, který poté, co infikuje zařízení, do něj dál stahuje nějaké komponenty nebo doplňky pro internetový prohlížeč, ale bez vědomí uživatele. Cílem škodlivého kódu Proxy.Agent je zase sledovat odchozí webovou komunikaci a aktivitu uživatele na internetu. Tím, že útočníci získají informace o chování uživatelů na internetu, mohou následně upravovat příchozí webovou komunikaci tak, že změní výsledky vyhledávání ve vyhledávači. Upřednostní svůj obsah, který může být zavádějící nebo podvodný, nebo přesměrují uživatele na preferovanou webovou stránku, například do nějakého e-shopu," říká Kropáč.

Škodlivý kód Proxy.Agent tak funguje jako lokální webový proxy server, přes který probíhá komunikace internetového prohlížeče Safari nebo Firefox.

Agresivní reklama může nabízet podvodná sdělení


Adware se nejvíce vyznačuje velkým množstvím vyskakujících reklamních oken, stahováním nepovolených doplňků do internetového prohlížeče nebo zpomalením výkonu zařízení.

"Díky těmto ukazatelům mohou uživatelé postřehnout, že s jejich zařízením není něco v pořádku. Právě agresivní reklama může být pro útočníky také nástrojem, jehož prostřednictvím mohou šířit různá podvodná sdělení. Uživatelům bych rozhodně doporučil stahovat aplikace a nástroje pouze z oficiálního obchodu App Store a využívat i pro ochranu před adwarem kvalitní bezpečnostní software," říká Kropáč z ESETu.

Moderní a kvalitní bezpečnostní řešení již dnes není pouhým antivirem, ale nabízí spolu s ochranou před kybernetickými riziky i řadu dalších nástrojů, jako je například správce hesel nebo virtuální privátní síť VPN.

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku a na Slovensku pro platformu macOS za prosinec 2023:


1. OSX/Adware.Pirrit (39,1 %)

2. OSX/TrojanDownloader.Adload (13,6 %)

3. OSX/TrojanProxy.Agent (5,5 %)

4. OSX/Adware.Bundlore (2,7 %)

5. OSX/Agent (0,9 %)

Uživatelé produktů ESET jsou před těmito hrozbami chráněni.

Zdroj: ESET software
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

První lidé osídlili Evropu před 1,4 milionem let

Nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to výzkum mezinárodního týmu pod vedením Romana Garby z Ústavu jaderné fyziky AV ČR a Archeologického ústavu AV ČR, Praha, dosud se za nejdříve ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Jak získat zpět peníze za nedoručené dárky?

Mnoho lidí se nedočkalo objednaných vánočních dárků pro jejich blízké. Pokud prodejce nevrací peníze nebo ani nekomunikuje, existuje způsob, jak částk ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...





Sobota 27.4.2024
Kraj Vysočina
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes